کوههای معروف آذربایجان شرقی

کوه سهند 

سهند نام رشته‌کوهی در جنوب شهر تبریز، شمال شهر مراغه و شرق دریاچه ارومیه است.

این کوه یکی از بلندترین کوه‌های آذربایجان و مهمترین کوه آتشفشانی خاموش ایران است که ارتفاع قابل ملاحظه آن مولود تراکم توف‌ها و خاکسترهای مواد آتشفشانی است که در زمان‌های دور از دل کوه بیرون ریخته است. سهند را به‌دلیل انبوهی گیاه و چمن و گل و مرتع، عروس کوهستان‌های ایران می‌گویند زیرا سطح تمام منطقه کوهستان پوشیده از گیاه، چمن، گل و مرتع است. سهند در بهار گلزاری بی‌بدیل است.
سهند دارای 17 قله بالای 3000 متر است که بلندترین آنها به‌نام قوچ گلی داغی 3707 متر ارتفاع دارد.

دیگر قله‌های مشهور آن عبارتند از: جام، سهند، سلطان، دمیرلی، آغ داغ، موتال داغی، شیر داغی، حرم داغی، گیرو داغی و …


کوههای بزغوش
كوهستان بزغوش در جنوب كوهستان سبلان و شمال غربي شهرستان ميانه قرار گرفته است. اين كوهستان از نوع كوه هاي سنگي و صخره اي است و بلندترين قله آن 3304 متر ارتفاع دارد كه در شمال دهستان ترچايي واقع شده است. اين كوهستان در حوالي شهرستان ميانه، بامراتع سرسبز و خرم پوشيده شده و محل ييلاق عشاير خداوردی لو و حسین لو است. مراتع مهم آن اوچ تپه، سامساخلو و خان تختي است.


كوه سلطان سنجر

كوه سلطان سنجر كوهي آتشفشان است كه در حدود 15 كيلومتري شرق زنوز واقع شده است و قله اي به ارتفاع 3255 متر دارد. اين كوه بيشتر ايام سال از برف پوشيده است.


سلطان داغی 
اين كوه در شمال غربي كوهستان سهند، نزديك شهر اسكو قراردارد، با ارتفاعي حدود 3410 متر، سومين قله سهند محسوب مي شود. در قله آن زيارتگاهي به نام سلطان حسام الدين وجود دارد.
در كوه سلطان داغي آثار يخچالي متعددي وجود داشته، ليكن به علت فعاليتهاي آتشفشاني سهند بسياري از آثار يخچالي پوشيده از مواد گلدازه اي شده يا در اثر آبهاي جاري از بين رفته است.

کوه میشو 

كوه ميشو در شمال درياچه اروميه است و جلگه مرند را از جلگه شبستر و درياچه اروميه جدا مي كند. شهرستان مرند در دامنه شمالي و شهرستان شبستر در جبهه جنوبي اين كوهستان قرار دارد. حداكثر ارتفاع ميشوداغ 2855 متر است، قله هاي معروف آن فلك داغي، علي علمدار، كوسه بابا و اوزون بئل هستند. امتداد كوه هاي جنوبي مرند و كوهستان ميشو به رشته كوه موروداغ مرتبط مي شود.

كوه موروداغ

كوه موروداغ در 36 كيلومتري غرب تبريز در جهت شرقي- غربي از ارتفاعات شمالي صوفيان به سمت تبريز كشيده شده است. اين رشته كوه در گردنه پايان از شمال تبريز مي گذرد و به گردنه شبلي منتهي مي شود. بلندترين نقطه موروداغ 2210 متر ارتفاع دارد و معروف ترين قله هاي آن چله خانه، پيرموسي و خواجه مرجان است.
علاوه بر اين قله ها و كوه ها آذربايجان شرقي داراي كوه هاي مرتفع ديگري است كه بيش از 3000 متر ارتفاع دارند. برخي از آنها عبارات اند از:

سلطان جهانگير، 3255 متر، در ارسباران
نشانكوه، 3660 متر، در ارسباران
كوه شانجان، 3125 متر، در شبستر
آغ داغ،  3550 متر، در مراغه